Gerichte informatie en helder advies aangaande cementgebonden gietvloeren
Op deze site vindt u neutrale informatie over cementgebonden gietvloeren en vergelijkbare vloerafwerkingen die zowel voor particulieren als bedrijven tegenwoordig gangbaar zijn; waar ze van gemaakt zijn, hoe ze worden aangebracht en voor welk type vloer u zou moeten kiezen als u al uw functionele en esthetische wensen naast elkaar legt. Voordat we uitleggen wat een ‘cementgebonden’ gietvloer eigenlijk is, eerst wat meer informatie over gietvloeren in het algemeen.
Gietvloeren in het algemeen
Gietvloeren zijn dunne vloerafwerkingen die op basis van een chemische verbinding, een stabiel, hard en naadloos oppervlak vormen. Gietvloeren komen in vele varianten voor maar één ding hebben ze gemeen, ze zijn tijdens het aanbrengen geheel zelf nivellerend. De gietmassa heeft een dusdanige stroperigheid dat de vloeistof zich makkelijk verspreid over elke vloer. Gietvloeren werden het eerst toegepast in industriële omgevingen om vloeistofdichte en krasvaste oppervlakten te verkrijgen. De techniek die werd toegepast in de vliegtuigindustrie om lichtgewicht epoxy- composieten te maken heeft mede bijgedragen aan de ontwikkeling van gietvloeren. In de laatste 20 jaar hebben gietvloeren steeds vaker ook een esthetische functie. In principe zijn er drie gietvloertypen gangbaar, Ze worden geclassificeerd op basis van het soort bindmiddel dat in het product wordt gebruikt. Men heeft het dan ook over epoxyvloeren, polyurethaan gietvloeren (pu) en cementgebonden gietvloeren om te specificeren welk hoofdbestanddeel in de gietvloer zorgt voor de kenmerkende eigenschappen van de vloer.
De cementgebonden gietvloer in detail
Zoals hierboven is omschreven, bestaan er ook gietvloeren met cement als bindmiddel. Dit is evenwel niet regulier cement dat op de doorsnee bouwplaats wordt gebruikt, maar cement dat vanwege zijn viscositeit ook makkelijker uit te smeren is over een vloer. Dit cement is snel hydraterend zodat de snelle droging wordt bevorderd. Voor cementgebonden gietvloeren bestaan verschillende benamingen waaronder ‘gietbeton’, ‘beton designvloer’, ‘woonbeton’ of ‘minerale gietvloer’ (zelfs microcement) maar in feite heeft men het altijd over hetzelfde; in plaats van epoxy of polyurethaan wordt cement als hoofdbestanddeel toegepast. De term ‘betonlook gietvloer’ hoeft niet te betekenen dat het specifiek om een cementgebonden gietvloer gaat. Er zijn ook PU-gietvloeren die lijken op betonvloeren. In algemene zin kan men wel zeggen dat de cementgebonden gietvloer het uiterlijk van echt beton ook echt benadert.
Richtlijnen voor het samenstellen en toepassen van cementgebonden gietvloeren
De exacte richtlijnen voor het toepassen en samenstellen van cementgebonden gietvloeren zijn vastgesteld in een CUR-richtlijn. CUR was oorspronkelijk een afkorting van Civieltechnisch Centrum Uitvoering Research en Regelgeving, later werd dit CUR Bouw & Infra en tegenwoordig worden deze richtlijnen gepubliceerd door SBRCUR.net. Deze organisatie werkt als kennispartner samen met commissies die nieuwe kennis ontwikkelen en vastleggen, maar werkt ook in de praktijk, op de bouwplaats, aan projecten. Zo ontwikkelt en verspreid deze kennisinstelling samen met de markt gespecialiseerde bouwkennis, mede over de toepassing en kwaliteitsbepaling van gietvloeren. CUR Aanbeveling 110 gaat over de exacte samenstelling van cementgebonden gietvloeren en aan welke eisen deze moeten voldoen.
Ondergrond voor cementgebonden gietvloer
Een cementgebonden gietvloer heeft als voordeel geschikt te zijn voor plaatsing over diverse soorten ondervloeren. Het is mogelijk nodig om de ondergrond voor te behandelen om deze voor plaatsing geschikt te maken. Een zandcementdekvloer is bijvoorbeeld een prima ondergrond als deze vormvast en vlak is. Een tegelvloer is geschikt te maken voor plaatsing van de cementgebonden gietvloer. De hechting van het nieuwe vloersysteem is van groot belang. Daarom is het bij een tegelvloer als ondergrond nodig om deze eerst met een primer voor te behandelen.
Cementgebonden gietvloer: afwerking en kleur
Er is een ruime keuze als het gaat om de afwerking en kleur van uw cementgebonden gietvloer. Wij weten uit ervaring dat een aantal kleurtinten in het bijzonder populair zijn voor deze mooie vloerafwerking. Het gaat dan onder meer om de zandkleuren die voor een natuurlijke look in huis zorgen. Ook de grijstinten zijn er populair als het gaat om de realisatie van cementgebonden gietvloeren. Dat komt door het tijdloze en tegelijkertijd moderne element dat in grijstinten is verwerkt. De afwerking van een cementgebonden gietvloer vindt plaats met wax of met een speciale seallaag. Er zijn wat dat betreft meerdere coatings voor de uiteindelijke afwerking beschikbaar. Wij adviseren u uiteraard graag over de beste afwerking voor uw cementgebonden gietvloer.
Wat is de werkwijze?
U heeft natuurlijk als eerste interesse in het laten aanbrengen van een cementgebonden gietvloer. Op basis van uw wensen en onze expertise stellen wij de vloer op maat samen. Dan komt er een planning voor de uitvoering van de werkzaamheden. U dient rekening te houden met meerdere dagen voor het aanbrengen van een cementgebonden gietvloer. Wij bespreken de precieze werkwijze uitvoering met u. Dat er meerdere dagen nodig zijn, komt door de droogtijd, polijsten van de vloer en de afwerking met een beschermlaag. Of een afwerking met twee beschermlagen. Het neemt ongeveer in totaal een week tijd in beslag voordat uw cementgebonden gietvloer geschikt is om te belopen. Een volledige belastbaarheid duurt nog wat langer.
Cementgebonden gietvloer prijs
Er zijn diverse elementen om rekening te houden als wij de cementgebonden gietvloer prijs bepalen. De huidige ondergrond is onder meer bepalend indien er sprake is van een uitgebreide voorbewerking. Daarnaast kijken wij naar de omvang van het project op basis van het aantal m2. De complexheid speelt eveneens nog een rol in verband met de arbeidsuren. Verder maken transportkosten in combinatie met reistijd deel uit van de prijsopgave. Wij werken vanuit Amsterdam waar wij ook een showroom hebben. Ons werkgebied is echter groter, want wij leggen cementgebonden gietvloeren in heel Nederland. Dus ook in Haarlem, Groningen, Leeuwarden, Zwolle, Venlo, Utrecht, Maastricht, Den Haag en Rotterdam.
Meer informatie of offerte voor een cementgebonden gietvloer aanvragen? Bel met 020-370 91 51 of email met [email protected]